Pelsstell

  • Trenger du hjelp med klipp og stell av din Bichon Frisé, følg linken ..HER..

Bichon Frisé er en pelsrase og krever noe pelstell.  Alt etter hva du ønsker å bruke hunden til, avgjør på noen måter hvordan pelsen stelles.  Det er forskjell på hvordan for eksempel pelsen til en utstillingshund bades, fønes og klippes, mot for eksempel familiehunden.  Nedenfor skal vi forsøke noen generelle retningslinjer som erfaringsmessig kan være til hjelp.  Norsk Bichon Frisé Klubb holder også kurs i Pelsstell hvert år, både for familiehunden og utstillingshunden, noe som anbefales.

Hva du trenger av utstyr og hvordan bruke det

Det kan være greit med en karde, som ikke er for hard, bretannet puddel kam med tenner av stål, parykkbørste, saks, som er beregnet for å klippe pels, klotang og tannskrape., hårføner. Du trenger selvfølgelig en god hundeshampo, som ikke tørker ut pelsen og evt. balsam etter behov.


Før du begynner å bade hunden, må den være tovefri.  Børst igjennom pelsen, men ikke børst på tørr pels, dusj over med en eller annen type flokespray.  Børster du på tørr pels, sliter du pelsen unødig.  Når du har børstet vil du kjenne om hunden har tover enkelte steder, f.eks. armhulen, bak ørene, ben og manke.  Er det tover, må du frem med karden, fortsatt på fuktig pels og karde ut toven.  Når toven er ute, grer du igjennom med bretannet puddelkam, slik at du er sikker på at hunden er tovefri.

 

Når hunden er tovefri kan du begynne badet og bruk en god hundeshampo.  Ofte er shampo til hvite hunder blå.   Du trenger ikke bruke samme shampo hver gang, men alterner med tilførsel av shampo med henholdsvis fett og fuktighet. Vær obs på bruk av oljer, de kan lett gi gultone i hvit pels. Ingen shampo eller balsam brukes konsentrert, de skal alltid fortynnes. Les anbefalingene på ditt produkt.  Det kan være lurt å ta litt fettvatt i ørene, slik at hunden mest mulig unngår vann i ørene, det kan skape øreproblemer. Vær også nøye med å dusje all såpe ut av pelsen.  Blir det liggende igjen rester, kan det medvirke til å skape kløe og ubehag.

 

Når hunden er ferdig til å tørkes,  kan du bruke en vanlig hårføner, men du sparer tid og jobben gjøres enklere med en blåse på stativ.  Ved å bruke en blåse får du også to hender fri.  Det beste resultatet får du ved å  strekke ut pelsen med karden, samtidig som du tørker.  Vær obs på varmen, slik at det ikke blir for varmt for hunden og vær nøye med å tørke hunden helt tørr.  Rett pels tover mindre enn krøllet pels og fuktighet danner grobunn for bl.a. sopp og pelsen vil lettere tove seg. 

 

Da har du kommet frem til klippingen.  Klipp i vei til "sportsveis" eller til utstilling.  Har du ikke klippet hunder tidligere, krever utstillingspels mer kunnskap om klippeteknikker og redskap enn det som er formidlet her.  Vi anbefaler NBFK's pelsstell kurs., som arrangeres hvert år.  Kursene er både for utstillingshunden og for en "sveisen" familiehund.

 

Nedenfor vises to videoer hvor Bichon Frisé klippes , en for show og en for familiehunden.  Det kan være lurt  å ta en titt. 

Husk øvelse gjør mester og lykke til!

 

 

Instagram

Ønsker du å dele bildene dine bruk emneknaggen #norskbichonfriseklubb

Norskbichonfriseklubb på Instagram

77489

Klippeliste

Trenger du hjelp med klipp og stell, følg linken til klippelistenNORSK BICHON FRISÉ KLUBB

  • Jorid Vea Isdahl
  • Kvalvikveien 28
  • NO-5515 Haugesund

 

47/  916 12 512 - 452 68 779